Nelisse Groenten & Fruit

Zonneplein 7-10
4624 BC Bergen op Zoom
(0164) 25 85 69

Advies

Bij de groenteman kunt u terecht voor al uw vragen over groenten en fruit. Want naast de beste producten biedt de groenteman u nog iets anders, namelijk aandacht en advies. De groenteman is uw persoonlijke voedingsadviseur. Hij helpt u bij het maken van gezonde, lekkere, verantwoorde en verrassende keuze. Advies en persoonlijke aandacht bij de groenteman zijn heel normaal. Deze vakman kan u echt alles vertellen over zijn producten!

Bereidingsinstructies

Bereidingsinstructies

Koken
Koken is het helemaal of bijna gaar maken in water (of een combinatie van water en wijn of sap) dat ‘kookt’. Dat wil zeggen: een temperatuur van 100 graden heeft. Slinkgroenten, zoals andijvie en spinazie verliezen tijdens het koken zoveel vocht dat het water dat na het wassen aan de groenten blijft hangen al voldoende is om in te koken. Kook slinkgroenten op een middelhoog vuur en roer regelmatig. Stevige groenten, zoals wortelen en bleekselderij, worden gekookt in weinig water. Dit is ongeveer een kwart van de hoeveelheid groenten, die je wilt koken.
 
Roerbakken
Door roerbakken maak je van groenten met een beetje olie in enkele minuten een heerlijk gerecht. Zet voordat je gaat roerbakken alle ingrediënten op volgorde klaar, gewassen en gesneden. Snij alles in kleine stukken van gelijke grootte. Verhit een wok op een lage of middelhoge warmtebron een paar minuten voor. Doe een beetje olie in de pan als deze goed heet is en verhit de olie. Voeg de ingrediënten toe en zet de warmtebron hoog. Zo is het gerecht snel klaar en blijven de groenten fris, knapperig en worden ze niet vet. Gebruik een lepel met een lang handvat of een spatel om de ingrediënten tijdens het roerbakken steeds te keren, zodat alles gelijkmatig en snel wordt gebakken.
 
Grillen
Groenten grillen kan door middel van een grillelement in de oven, een grillplaat, een grillpan of op de barbeque. Het is van belang dat het grillelement of de grillpan goed heet is. Wanneer groenten alleen een bruin korstje nodig hebben, maar niet gaar hoeven te worden, kan de afstand tot het grillelement klein zijn. Moeten de groenten ook nog garen dan moet die afstand groter zijn. Het meest smakelijk worden groenten als je ze bestrijkt met bijvoorbeeld olijfolie of olie met knoflook en ze bestrooid met verse kruiden,
 
Smoren
Smoren is het langzaam afgedekt garen van groenten met een beetje vet, vocht en meestal kruiden. Het vocht kan uit de groenten komen, maar kan ook als bouillon/wijn worden toegevoegd. Smoren moet langzaam op een laag vuur, zodat de groenten de tijd hebben smaak en geur op te nemen.
 
Magnetron
Bijna alle groenten kunnen snel en gemakkelijk in de magnetron worden bereid. Er wordt geen zout en (bijna) geen water toegevoegd. Snij groenten in stukken van gelijke grootte. Leg de groenten het liefst in een lage wijde schaal in één laag met dikke, harde delen naar buiten. Bijvoorbeeld stelen van broccoli of dikke uiteinden van witlof. Dek de groenten af en zet ze dan in de magnetron. Besprenkel harde groentesoorten, zoals sperzie- bonen met water, voordat ze in de magnetron worden gezet. Droog slinkgroenten met behulp van een slacentrifuge of een schone theedoek voordat ze worden bereid. Er komt genoeg vocht vrij tijdens het koken. Stel altijd de kortste bereidingstijd in, er kan altijd tijd bij, als je de groenten nog te hard vindt. In de bereidingswijzer is voor de kooktijd uitgegaan van een magnetron met een vermogen van 750-800 Watt. Groenten worden altijd op vol vermogen (de hoogste stand) bereid.
 
Stomen
De groenten worden gaar in de damp van kokend water, bouillon of wijn. Omdat ze niet in aanraking komen met de kokende vloeistof, gaan de groenten niet kapot. De gaartijd is bij stomen wel altijd iets langer. Stomen kan onder andere in een elektrische stoompan, een bamboestoommandje dat op of in een pan met kokende vloeistof wordt gezet of in een hitte bestendige zeef of vergiet boven een gewone pan.
 
Bron: www.groentenfruitbureau.nl

Nieuws & tips

Onrijp geoogst

Onrijp geoogst

Wist u dat verse doperwten in onrijpe toestand worden geoogst? In de zaden zitten suikers en deze zijn doordat ze zo vroeg worden geoogst nog niet omgezet in zetmeel. Hierdoor krijgen de zaden een zoetige smaak. Doperwten zijn ook verkrijgbaar in blik of diepvries maar die smaak is niet te vergelijken met de smaak van verse doperwten.

Rauw ook lekker

Rauw ook lekker

Rauw is witlof heerlijk fris in een salade. Maar wist u dat roodlof door een salade ook erg lekker is? Roodlof is een kruising tussen witlof en radicchio. De roodlof is iets zachter en zoeter van smaak en rauw op zijn lekkerst door de knapperige bite. Vraag uw groentespecialist voor meer informatie over witlof en roodlof.

Periode-2-2019Ananas

Leg uw ouders in de watten

Als u de bovenkant van de ananas afsnijdt en deze in de bodem plant, kan er een nieuwe ananasplant uitgroeien. Helaas voor ons gaat dat niet werken in ons koude klimaat.. En wilt u weten of een ananas rijp is? Dan kunt u het best even aan de ananas ruiken. Een zoete geur betekent meestal dat de ananas lekker en zoet is!

Gezond snoepen

Gezond snoepen

Dol op snoepen? Maar wilt u dit wel op een verantwoorde manier doen? Geniet dan extra van zomerfruit, zoals frambozen, rode besjes, bramen, blauwe bessen enz. Fruit waar boordevol vitamine C in zit. Dat is nog eens verantwoord snoepen! En ze zijn het allerlekkerst bij de groentespecialist!

Een gezonde maar pittige snack

Een gezonde maar pittige snack

Wie ooit wel eens een radijsje heeft gegeten weet dat deze groente een hele specifieke smaak heeft. Houdt u niet zo van de sterke, peperachtige smaak van radijsjes? Dan kunt u het beste het velletje eraf snijden, want wekelijks radijsjes eten is zo gek nog niet voor uw gezondheid! Ze bevatten namelijk veel voedingsstoffen en vezels en werken zelfs als een soort ontgiftingsmiddel tijdens het afvoeren van gifstoffen uit de nieren!
 

Donzig zacht en heerlijk sappig

Donzig zacht en heerlijk sappig

Perziken hebben over het algemeen een lekker zacht en pluizig schilletje en groeien aan een roze bloesemboom in landen met een warm klimaat. De schil kunt u overigens gewoon eten. Eet u toch liever een perzik zonder schil? Bij rijpe perziken trekt u de schil er zo vanaf. Niet rijpe perziken kunt u even onderdompelen in kokend water, hierna kunt u heel makkelijk het velletje lostrekken.

De kers op de taart

De kers op de taart

Deze uitdrukking gebruiken we meestal om aan te geven dat we een hoogtepunt hebben bereikt in een bepaald opzicht. Maar kersen gebruiken we natuurlijk ook letterlijk op of in een taart. Er bestaan twee soorten kersen, zure en zoete. De zure kersen gebruikt men meestal in taarten en jam. Zoete kersen worden meestal vers gegeten. Kersen zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn dus lekker gezond!

Prinsessenboontje

Prinsessenboontje

In de volksmond worden sperziebonen ook wel prinsessenbonen genoemd. De naam sperzieboon is vervolgens weer afgeleid van de naam “aspergieboontje” omdat de sperziebonen vroeger op dezelfde manier werden bereid als asperges: met boter en nootmuskaat. De sperziebonen zijn in het voorjaar en in de zomer op zijn lekkerst, want dan worden ze in Nederland geteeld!

Het zomerkoninkje

Het zomerkoninkje

De aardbei wordt in de volksmond ook wel eens ‘Zomerkoninkje’ genoemd. Deze naam heeft de aardbei te danken aan het feit dat hij rijpt in de zomer en zijn groene kroontje bij de steel. Wist u dat de aardbei zijn naam te danken heeft aan het feit dat hij zo dichtbij de aarde groeit? Vandaar de naam ‘aard’. ‘Bei’ ontleent zich vervolgens aan het Franse woord ‘baie’ wat bes betekent.

Nelisse Groenten & Fruit

Zonneplein 7-10
4624 BC Bergen op Zoom
(0164) 25 85 69
maandag 08:00 - 17:30
dinsdag 08:00 - 17:30
woensdag 08:00 - 17:30
donderdag 08:00 - 17:30
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 15:00
zondag Gesloten